Joudutko kysymään, mikä ihmeen baptisti?

Et ole ainoa. Vaikka baptistit olivat aikanaan Suomen ensimmäinen vapaisiin suuntiin kuuluva kristillinen kirkkokunta, määrällisesti meitä ei ole paljon - siis Suomessa.

Maailmanlaajuisesti baptisteja on noin 60 miljoonaa, ja esim. Yhdysvalloissa baptistien osuus on suuri.

Monen suomalaisenkin korvissa vaikkapa Billy Graham tai David Pawson kuulostavat tutuilta - baptisteja kumpikin.

Mutta miten me siis uskomme? Mikä meidät yhdistää ja mikä erottaa paremmin tunnetuista seurakunnista? Tässäpä muutamia pääpiirteitä:

Ensimmäisenä täytyy todeta, että baptistit ovat aina uskoneet yleiseen seurakuntaan, johon kuuluvat kaikki uskovat, uudestisyntyneet ihmiset. Jokaisessa kristityssä kirkkokunnassa on siis Sisaria ja Veljiä, jotka kuuluvat kanssamme samaan "Kristuksen ruumiiseen", joka ei tunne kirkkokuntarajoja!

Baptistien juuret ovat samassa uskonpuhdistuksen ajassa ja ajatuksissa kuin luterilaisen kirkon ja muiden protestanttisten kirkkokuntien. Tärkein erottava tekijä toisiin protestanttisiin kirkkokuntiin nähden oli alunperin - ja varmasti edelleen - uskovien kaste. "Baptisti" tarkoittaakin kastajaa.

Kaste seuraa meillä sitä, että Jumala on kutsunut ja ihminen on vastannut kutsuun - kääntynyt Jumalan puoleen, katunut syntejään ja halunnut ottaa uskoen vastaan syntiensä sovituksen Jeesuksen ristinkuoleman kautta. Kaste tapahtuu upotuskasteena.

Mutta näinhän kastavat helluntailaiset ja vapaakirkollisetkin! Mitä ominaispiirteitä meillä on toisiin vapaisiin suuntiin nähden?

Baptistit ovat ainakin hyvin Raamattukeskeistä porukkaa. Pidämme tärkeänä jokaisen uskovan omaa Raamatun lukua, ja uskomme myös jokaisen uskovan kykenevän tulkitsemaan Raamattuaan Pyhän Hengen avulla.


Seurakuntamme kuuluu Suomen Baptistikirkkoon, ja joka taas kuuluu mm. Baptistien maailmanliittoon. Kuitenkin jokainen baptistiseurakunta on täysin itsenäinen.

Baptisteilla on keskenään hyvinkin erilaisia näkemyksiä. Osa maailman baptisteista esimerkiksi kannattaa kalvinistista, osa arminiolaista teologiaa. Meidän seurakuntamme käsitys on , että:

  • Pelastus Jeesuksen ristinkuoleman kautta on tarjolla jokaiselle, joka ottaa sovituksen uskossa vastaan.
  • Usko ja parannus on Jumalan lahjaa, joka saadaan armosta, mutta ihmisellä on myös vapaa tahto vastustaa Jumalan armoa.